duminică, 13 aprilie 2008

Lectură de poezie "Culorile anului"

"Culorile anului" este genericul lecturilor de poezie ce au loc la iniţiativa Societăţii de Educare prin Cultură a Copiilor şi Tineretului "Alianţa între generaţii". Manifestarea a demarat duminică în satul Mărăndeni, cu participarea copiilor părinţii cărora sunt plecaţi la muncă peste hotare. Activitatea se înscrie în contextul parteneriatului realizat între cele două ONG-uri, avînd finanţare oferită de Fundaţia elveţiană "HEKS" şi implimentat de Asociaţia Obştească "Pro cooperare regională" (mun. Bălţi)
Copiii de diferite vîrste au fost puşi în situaţia să citească o poezie la prima vedere, pentru care fapt primea un set de cadouri oferite de Reprezentanţa UNICEF în Republica Moldova prin intermediul Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei copilului şi familiei din Republica Moldova.
Este cunoscut faptul că în zilele noastre nu se (prea) citeşte poezie, de aceea copiii iniţial copiii au fost niţel contrariaţi de oferta propusă. Fiind invitaţi de Asociaţia Obştească "Smaranda" din Mărăndeni la un seminar de discuţie despre caracterul dăunător al unor vicii omeneşti, pe parcurs aceştia au sesizat că este frumos şi util să citeşti o poezie despre satul natal, să cînţi sau să participi în activităţi interactive.
Lecturi de poezie sub acelaşi generic urmează să fie organizate în satele Chetriş, Bocşa şi oraşul Făleşti.

miercuri, 2 aprilie 2008

Culori

Ideea de a vizualiza lucrările copiilor de la Şcoala de arte plastice din Făleşti a venit în momentul în care erau vernisate în localul şcolii, dar care nu prea aveau acces la public. De aici a şi venit ideea de concurs de pictură şi desen, de aici a apărut şi denumirea concursului. Am cules una cîte una lucrările acestor copii cu gînd să fie postate în oficiul Centrului Comunitar de Acces la Instruire şi Informaţie Făleşti, care este frecventat de mai multă lume, în special de copii şi tineri.
Lucrurile au evoluat, pentru că am gîndit să facem un album tipărit. E doar o iluzie, pentru că ne dăm bine seama de costurile unei asemenea editări. Apoi mapa ce se constituia din lucrările copiilor din satele Pruteni şi Valea Rusului devenea tot mai consistentă, pereţii mai dezgoliţi... Tematica, culorile au dat imbolduri nebănuite.
Iniţial mapa cu desene a fost prezentată diferitor vizitatori ai Centrului Comunitar de Acces la Instruire şi Informaţie Făleşti, după care, în procesul de instruire organizat de Asociaţia "Voluntarii Normalişti" din Iaşi, a servit ca mostre de lucru.
Autorii acestor lucrări sunt copii din satele Pruteni şi Valea Rusului. Ghidaţi de profesoara Maria Negoiţă au găsit paleta de culori ale primăverii trecute şi curente, noi aşteptînd în continuare celelalte prezenţe.

Concurs de pictură şi desene

Societatea de Educare prin Cultură a Copiilor şi Tineretului "Alianţa între generaţii" lansează Concursul de pictură şi desene "Petrică Gruşca" pentru discipolii Şcolii de artă plastică din oraşul Făleşti şi Filialele ei din satele Pruteni, Sărata Veche şi Gimnaziul-internat Făleşti. Genericul concursului este sugestiv anotimpului în care ne aflăm - "Culorile primăverii".
Concursul este organizat în parteneriat cu Şcoala de arte plastice Făleşti, numele concursuluiu avînd o semnificaţie deosebită - copilul Petrică Gruşca la vîrsta de aproape 9 anişori încerca să distingă farmecul culorilor fiind discipol al acestei şcoli. Un accident stupid, destul de tragic, i-a răpus însă viaţă.
Lucrările participanţilor la concurs, cele mai reprezentative, vor fi postate pe http://www.artsfalesti.blogspot.com/, iar cele fizice vor fi vernisate în sediul ONG "Alianţa între generaţii", "Culorile primăverii" avînd şi alte semnificaţii spirituale - Zilele Europei. Simultan, în aceiaşi locaţie, vor fi vernisate şi lucrările profesorilor Şcolii de arte plastice Făleşti.

marți, 1 aprilie 2008

Prim mesaj în proces de creaţie

Văd că, într-o zi de sîmbătă, cînd lumea bîntuie prin tîrg, acum cînd chiar au izbucnit toţi copacii în floare, stăm izolaţi între patru pereţi (camera de lucru sau laborator), dar evadînd in...virtual. Cum ar fi formulat, e clar că tot renunţare se numeşte.
Dar asta cred, că asta ne diferenţiază de cei care DOAR bîntuie prin viaţă. Tumultul acesta existenţial ne dă senzaţia(prin urcuşuri şi coborîşuri, eşecuri şi succese, emotii şi lacrimi) că TRĂIM. Altfel ... doar vegetezi, asemenea naturii, izbucnind o data pe an.
Mă bucur să văd că aveţi starea necesară să lucraţi. Aştept să văd cum se ... înfiripă proiectele.
Spor la treabă!
O zi excelentă, cu o ora de ... viata cîştigata(atenţie la ceasul naturii în noaptea asta). La CUI(Casa Universitarilor) se ... deschid cerurile? Nu? Vorba lui Mircea Eliade. Imi pare tare rău că sunt blocată acasă. Lucrez. Nici nu mai ştiu exact la ce/pentru ce! PRAGMATISM, oricum.
Vă îmbrăţişez!
Elena Manuca
http://normalaiasi.lx.ro/revista/
http://roinfocds.blogspot.com/