sâmbătă, 28 februarie 2009

Slavim "URIASII" neamului


Puţini trăitori ai acestui pământ au fericirea să-şi vadă numele său,purtat de-o instituţie. Mă gândesc la cinstea ce-o poate da Scolii de Arte din Făleşti, un nume atât de valoros cum e cel al marelui artist Gheorghe Vrabie.
Iniţiativa pe care aţi luat-o, dragi prieteni, de-a găsi un atât de mare nume unei instituţii, vine probabil din forţa şi impactul artistic uriaşe ce consolidează dragostea pentru ceeea ce-i valoros şi dăinuieşte încă...
E bine să ne slăvim ,,Uriaşii'' neamului cât încă se pot bucura de astfel de recunoaştere din partea noastră! E un gest pe cât de firesc, pe atât de nobil!
Cinste celor care dau măsură lucrurilor şi au puterea de a ridica astfel, la rang de măreţie, un nume ce va dăinui si prin aceasta, de-a pururi.

,,La mulţi ani!'' stimate domnule Gheorghe Vrabie şi vă stăm alături la ceas aniversar şi noi, cei de pe malul celălalt al curgătorului Prut. Aveţi stima şi recunoştinţa noastră! Fie ca, odată cu urările tuturor, să vă fie scris numele ca o cinstire pe care-o meritaţi, pe frontispiciul unei şcoli. Vor şti astfel generaţiile care-şi vor purta paşii, şi-şi vor cizela talentul, că un înaintaş de cinste a trecut, cândva, pe acolo...

Felicitări inimoşilor iniţiatori şi prietenului nostru domnul Gh.Şova.
Cu stimă şi deosebită consideraţie,

inv. gr.I Carmen Pasat,

Liceul Teoretic ,,Miron Costin,,

Paşcani,

jud.Iaşi,

România.

27 februarie 2009 15:54

vineri, 27 februarie 2009


Satul Călineşti este baştina mea, este începutul unei căi ce are o distanţă de 70 de ani. Chiar dacă revin la baştină tot mai rar, cotidianul, rutina, activitatea profesională ocupîndu-mi timpul în cea mai mare măsură, de baştină mă leagă rudele, peizajele care sunt mereu în aruncările de priviri şi gînduri ce mă însoţesc peste ani.
Sunt onorat că o asociaţie obştească care promovează cultura, educaţia vine cu propunerea ca Şcoala de Arte plastice pentru copii din Făleşti să-mi poarte numele. E o responsabilitate pentru mine să decid în favoarea acordului ca această şcoală să poarte numele meu. Dar îmi asum această responsabilitate, acordînd dreptul exclusive al Asociaţiei Obşteşti “Alianţa între generaţii” din Făleşti (preşedinte Gheorghe Şova) să iniţieze procedura de atribuire a numelui meu Şcolii de Arte Plastice pentru Copii din oraşul Făleşti.
Responsabilitatea pe care mi-o asum va fi însoţită de paşi concreţi în edificarea unei instituţii de cultură “Gheorghe Vrabie” în oraşul Făleşti, fapt pentru care în perioada imediat următoare să generăm activităţi şi proiecte culturale într-un parteneriat durabil cu Consiliul Raional Făleşti, Asociaţia Obştească “Alianţa între generaţii” din Făleşti, Şcoala de Arte Plastice pentru Copii din Făleşti.
Ţinînd cont că iniţiativa asociaţiei parvine în perioadă electorală a ţării, ţinînd cont că aniversarea mea de 70 de ani are loc într-un moment prin care formaţiunile politice şi administrative îşi pot adjudeca un oarecare merit, declar că această iniţiativă, acordul meu nu poate să aibă un caracter de promovare a unei formaţiuni sau alta.
Îmi doresc ca această iniţiativă promovată de Asociaţia Obştească “Alianţa între generaţii” din Făleşti să aibă un caracter exclusiv de importanţă culturală.

Cu respect,
Gheorghe Vrabie

Demersul administraţiei Şcolii de pictura

Şcoala de Arte Plastice pentru copii din Făleşti solicită Consiliului Raional Făleşti să acorde numele pictorului Gheorghe Vrabie, susţinînd astfel iniţiativa Asociaţiei Obşteşti „Alianţa între generaţii” din Făleşti de atribuire a numelui pictorului ce onorează prin creaţia sa. Conferirea numelui pictorului Gheorghe Vrabie este un act cultural şi istoric, dumnealui fiind o referinţă în crearea atributelor statale ale Republicii Moldova – Stema şi bancnotele naţionale.
Printre lucrările de referinţă ale pictorului sunt grafica de carte pentru mai bine de 100 de cărţi, raionul nostru beneficiind de o lucrare importantă – Fîntîna Doamnei din satul Călineşti. Este o lucrare artistică de atracţie turistică.
Purtînd numele pictorului Gheorghe Vrabie, Şcoala de Arte Plastice pentru copii din Făleşti poate să devină un adevărat centru cultural de artă, de atracţie culturală, turistică şi educativă.
Prin luarea unei decizii favorabile acestei iniţiative, fiecare consilier devine ctitor al acestui act cultural alături de noi, profesorii respectivei şcoli şi iniţiativei AO „Alianţa între generaţii”.
Vă mulţumim!

Gheorghe Gruşca,
directorul Şcolii de Arte Plastice pentru copii Făleşti

Şcoala de arte plastice pentru copii "Gheorghe Vrabie"



Expunere de motive



Privind acordarea numelui Şcolii de Arte Plastice pentru Copii din Făleşti
“GHEORGHE VRABIE”



Gheorghe Vrabie

Născut 21.03.1939, Călineşti, Făleşti
Studii: 1962-1967 - Academia de Pictură, Sculptură şi Arhitectură "I.Repin", Sankt Petersburg, Federaţia Rusa


Debut: 1961


Expoziţii personale în republică:

1967-1998 - Salonul Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Casa scriitorilor, Chişinău

Muzeul National de Istorie a Moldovei, Chişinău

Ambasada României în Republica Moldova, Chisinău

Casa Nationalităţilor, Chişinău

Biblioteca Naţională, Chişinău

Centrul Expozitional "C.Brâncuşi", Chişinău

1999 - "Gheorghe Vrabie - 60 de ani", Chişinău


Expoziţii personale în străinătate:

1986 - Sala de expoziţii a Uniunii Artiştilor Plastici, Odesa, Ucraina

1989 - Casa centrala a scriitorilor, Moscova, Federaţia Rusă

2001 - Galeria de artă "Casa cărţii", Iaşi, România


Expoziţii colective în republică:

1961-2002 - Participă la expoziţiile organizate la Chişinău de UAP din Moldova


Expoziţii ale artiştilor plastici din Moldova în străinătate:

1980-1995 - Participă la expoziţii în Sankt-Petersburg, Smolensck, Moscova (Federaţia Rusă; Bratislava (Slovacia)

Bucureşti, Bacău, Moineşti, Botoşani (România)

Participări (ateliere, tabere de creaţie, simpozioane):

Participă la tabere de creaţie din Moscova (Federaţia Rusă; Riga (Letonia); Palanga (Lituania); Ungaria, România

Premii:

1964 - Premiul I pentru Grafică la Concursul organizat de Academia de Arte din Sankt Petersburg şi Uniunea Artiştilor Plastici din Federaţia Rusă

1990 - Premiul la Concursul organizat pentru elaborarea Stemei de Stat a Republicii Moldova

1999 - Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova


Distincţii:

1998 - Maestru în Artă, Republica Moldova

2000 - Medalia "M.Eminescu"

Lucrări:

Drapelul şi Stema mun. Chişinău, 1990, guaşă, 100x200, 65x50

Ilustraţie la cartea "Dafnis si Cloe" de Longas, 1970, gravură în metal 100x150

Ilustraţie la cartea "Dafnis si Cloe" de Longas, 1970, gravură în metal 100x150

Ilustraţie la cartea "Dafnis si Cloe" de Longas, 1970, gravură în metal 100x150

Ilustraţie la cartea "Dafnis si Cloe" de Longas, 1970, gravură în metal 100x150

Ilustraţie la cartea "Vita nova" de Dante Aligheri, 1971, acvaforte 90x110

Ilustraţie la cartea "Vita nova" de Dante Aligheri, 1971, acvaforte 90x110

Ilustraţie la nuvela "Sărmanul Dionis" de M. Eminescu, 1979, acuarelă, guaşă, 150x250

Ilustraţie la nuvela "Sarmanul Dionis" de M. Eminescu, 1979, acuarelă, guaşă, 150x250

Voltija, din ciclul "Hipismul", 1976, acvaforte 50 x60

Comentarii critice:

Gheorghe Vrabie a devenit unul din maeştrii de bază ai artelor plastice moldoveneşti. Chintesenţa creaţiei lui Gheorghe Vrabie o constituie atitudinea exigentă faţă de artă, tendinţa permanentă spre desăvîrşire...

Olga Voronova

Relatii: Tel. 29-40-83


Am prezentat doar o fărâmă din vasta activitate profesională a marelui artist Gheorghe Vrabie, neamintind nimic despre faptul că este autorul Stemei de Stat a Republicii Moldova, este pictorul bancnotelor (valutei) naţionale, etc.
Propunerea Asociaţiei “Alianţa între generaţii” este motivată de faptul că succesul pictorului Gheorghe Vrabie este incontestabil, aduce raionului Făleşti o importantă valoare morală, dar şi un semnificativ beneficiu cultural şi istoric.
Propunerea vine întemeiată pe importanţa valorii de artist plastic, ca şi exemplu de profesionalism, fiind o lecţie de spiritualitate natională oferită cu discreţie şi claritate de Gheorghe Vrabie. Propunerea constituie o recunoaştere publică a meritelor lui, ca o dovadă de stimă şi preţuire pentru adevaratele valori ce îşi trag obîrşia de pe meleagurile făleştene. Şi, nu în ultimul rind, decernarea numelui pictorului Gheorghe Vrabie acestei instituţii are şi un subtext aniversar – 70 de ani de la naşterea maestrului. Este un caz unic în istoria Moldovei, care nu se repetă niciodată, cînd o personalitate de asemenea calibru este autorul simbolicii statului. Şi acest caz se numeşte Gheorghe Vrabie.
Ţinând cont de activitatea profesională şi de ataşamentul profund faţă de meleagurile natale, ţinînd cont de faptul că pictorul Gheorghe Vrabie împlineşte la 21 martie 2009 vîrsta onorabilă de 70 de ani, ţinînd cont că pictorul Gheorghe Vrabie şi-a dat acordul în scris de a permite Asociaţiei Obşteşti “Alianţa între generaţii” din oraşul Făleşti sa iniţieze procedura de conferire a numelui lui Gheorghe Vrabie Şcolii de Arte Plastice pentru copii din oraşul Făleşti
Considerăm că oraşul nostru, Şcoala de Arte Plastice pentru copii, ar fi onorat să poarte numele pictorului Gheorghe Vrabie.
Din dorinţa de a omagia aniversarea de 70 de ani de la naştere, munca şi dăruirea Domniei sale, SOLICITĂM Consiliului Raional Făleşti acordarea numelui pictorului Gheorghe Vrabie Şcolii de Arte Plastice pentru copii din oraşul Făleşti.

Gheorghe Şova
Ion Scutelnic
Ion Moşanu
Oxana Tiron
Dumitru Trocin
Olga Şova
Silvia Ignat
Mihai Sîncu
Eugenia Moisei

joi, 26 februarie 2009

Şcoala de arte plastice pentru copii "Gheorghe Vrabie"

Şcoala de arte plastice pentru copii din Făleşti va purta numele pictorului Gheorghe Vrabie, cel care a elaborat stema R. Moldova şi designul valutei naţionale
Consiliul Raional Făleşti a adoptat, joi, decizia de a conferi numele pictorului Gheorghe Vrabie Şcolii de arte plastice pentru copii din oraşul Făleşti, transmite Agenţia DECA-press.
Decizia a fost adoptată de aleşii raionali în unanimitate.
Propunerea respectivă a fost lansată de Asociaţia locală „Alianţa între generaţii”, care activează la Făleşti de un deceniu.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Gheorghe Şova, decizia autorităţilor de la Făleşti este un cadou pentru Gheorghe Vrabie, care la 21 martie va împlini onorabila vârstă de 70 de ani. Este un gest de recunoştinţă pentru toate lucrările sale, inclusiv pentru faptul că a elaborat stema R. Moldova, fiind şi designer-ul leului moldovenesc, a spus Şova.
Pictorul Gheorghe Vrabie s-a arătat plăcut surprins de decizia autorităţilor de la Făleşti.
Graficianul Gheorghe Vrabie s-a născut în satul Călineşti, judeţul Bălţi, în 1939. Este maestru în artă şi decorat cu medalia „Mihai Eminescu”. A ilustrat peste o sută de cărţi. A elaborat simbolistica municipiului Chişinău, a Curţii Supreme de Justiţie, a Departamentului Vamal şi a realizat lucrări monumentale decorative în mozaic şi frescă.

miercuri, 11 februarie 2009

Schimbare adresă juridică

În baza deiciziei Adunării generale a membrilor-fondatori ai Asociaţiei, organizaţia "Alianţa între generaţii" a perfectat documentele de re-înregistrare, Certificatul respectiv fiind înmînat chiar în ziua cînd am împlinit un deceniu de activitate - la 11 februarie 2009.
Pe această cale ţinem să vă informăm că adresa juridică şi fizică a organizaţiei este:
MD-5902
str. Moldovei, 9
or. Făleşti
Republica Moldova
tel./fax: +373-(0259)-2-40-52

Un deceniu de activitate

Asociaţia Obştească "ALIANŢA ÎNTRE GENERAŢII" din oraşul Făleşti - la un deceniu de activitate îşi adună prietenii la o analiză a succeselor şi insucceselor, trasînd noi perspective, proiecte, activităţi în beneficiul copiilor şi tinerilor din satele Mărăndeni, Chetriş, Bocşa, Izvoare şi oraşul Făleşti.
Spiritul inovativ şi întreprinzator pe care «ALIANŢA ÎNTRE GENERAŢII» îl încurajează prin copiii şi tinerii care participă la programele derulate este remarcabil, dat fiind faptul că activităţile sunt bine pregătite, riguros şi ingenios selectate, motivate, deschise spre interculturalitate, dornice să experimenteze o altă cultură organizaţională şi deschise să privească lumea din alte perspective.
Mai puţin întîmplător, AO "Alianţa între generaţii" îşi adună prietenii la o aniversare, asigurîndu-şi o vitalitate de invidiat, dar şi o componenţă calitativă a membrilor săi. Printre membrii săi fondatori, numele domnului profesor Ion Scutelnic este de notorietate, iar această calitate este alimentată de aderarea a doi oameni de afaceri - Dumitru Trocin şi Mihai Sîncu, a profesoarelor Oxana Tiron şi Silvia Ignat, inginerului Ion Moşanu, Olga Şova, farmacistă, a primarului de Izvoare - Eugenia Moisei.
Capacitatea de dezvoltare a organizaţiei se manifestă în crearea de filiale în localităţile rurale - AO "Smaranda" din Mărăndeni (preşedinte Silvia Ignat), AO "Zodiac" din Bocşa (preşedinte Ana Mihalachi), AO "Solaris" din satul Chetriş (preşedinte Mariana Cumpanici).
A adunat 10 ani de activitate, proiecte inedite, stagiuni, instruiri, participări, parteneriate. Momente de rezonanţă au devenit Festivalul Şanselor Tale desfăşurat în satul de frontieră Chetriş (Făleşti), Concursul de pictură "Petrică Gruşca" cu participare internaţională, crearea galeriei virtuale de pictură pe http://www.artsfalesti.ucoz.com/,
Remarcabile colaborări şi parteneriate cu Asociaţia Obştească "Pro Cooperare Regională" (m. Bălţi), Asociaţia Voluntarii Normalişti din Iaşi (preşedinte D-l Sebastian Alexandru), Fundaţia de Securitate Comunitară Iaşi (director executiv Laura Albu), Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău (preşedinte Gabriela Achihai), participări în cadrul Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei copilului şi familiei din Republica Moldova, Alianţei Centrelor Comunitare de Acces la Instruire şi Informaţie din Moldova.
Indiscutabil, multe dintre activităţile noastre se datorează susţinerii financiare venite din partea Fundaţiei Soros-Moldova, Fundaţiei Elveţiene HEKS-Moldova, Agenţiei Canadiene pentru Dezvoltare Internaţională, REC-Moldova, Programul PASET susţinut financiar de Oficiul Băncii Mondiale din Moldova şi UNICEF-Moldova, Programul DFID al Regatului Unit al Irlandei de Nord şi Marii Britanii.
Cunoscute fiind programele pe care organizaţia le desfăşoară şi prin intermediul căruia un număr impunător de persoane au beneficiat de serviciile organizaţiei, apreciem întotdeauna experienţa de muncă şi experienţa culturală pe care o promovează organizaţia ca fiind deosebită şi de calitate.

Gheorghe Şova,
preşedinte