luni, 17 noiembrie 2008

Pe aripi (palete) de culori

Intenţiile de continuitate a proiectului nostru persista şi par să se permenentizeze prin colaborarea reuşită dintre "Alianţa între generaţii" şi Şcoala de Arte Plastice Făleşti prin succesul ce se întrezăreşte prin asistenţa Clubului Internaţional al Femeilor (IWCM), care ne-a anunţat recent că proiectul nostru este selectat pentru următoarea rundă de finanţare. Vorbim de succes şi de bucuria ce ne înconjoară măcar şi din considerentul că Şcoala de Arte Plastice nu a mai fost mobilată sau asigurată cel puţin cu şevalete sau planşete de nu mai puţin de 30 ani.
Lucruri deloc înţelese de către lumea modernă, de lumea ce trăieşte în acest început de mileniu 3 măcar cu nişte condiţii prielnice pentru creaţie. Or, o atmosferă ce sălăşlueşte aici înca din anii 80-90 al seculului trecut, cînd interiorul nu se încălzeşte deloc, cînd pereţii şcolii par a fi nişte cazemate (ca să nu le zicem altfel), cînd nişte scăunele mai lumeşti nu se găsesc pentru aceşti copii, nu ai cum să spui că trăim, activăm şi creăm într-un mediu prielnic.
Nu vorbesc de elevii din filialele şcolii respective, pentru care şevalet sau planşetă înseamnă banca de şcoală, care prin nimic, aproape nimic, nu se deosebeşc de lecţiile de desen din programul şcolar.
Cu toate acestea, şcoala de arte frumoase produce lucrări, produce discipoli pentru care culorile devin sensul vieţii.