marți, 5 ianuarie 2010

Studii pentru profesori

68 de profesori din raionul Făleşti au participat la seminarul de două zile "“Aplicarea IT în procesul de predare a limbii române în contextul transdisciplinarităţii”. Urmînd acest curs, profesorii au aflat cum să optimizeze procesul de predare prin dezvoltarea de e-portofolii ce pun accent pe învatarea bazată pe metode active, precum metoda proiectului şi utilizarea eficientă a instrumentelor IT în educaţie, abordarea privind învăţarea asistată la calculator..

Proiectul “În Europa prin Internet” este o soluţie în acest sens. Avînd drept scop atragerea utilizatorilor şi beneficiarilor pentru a accesa site-urile, blog-urile utile, altele decît chat-urile de comunicare odnoklassniki.ru, am insistat pe instruirea profesorilor, care sunt indirect resursele ce îi fac pe elevi să acceseze informaţia de pe Internet. Or, captarea de referate de pe diferitele adrese web, de cele mai multe ori căutarea asigurată de CCAII, nu dezvoltă aptitudinile şi abilităţile tinerilor de a utiliza Internetul mai mult decît comunicarea. De aceea platformele cu o interfaţă prietenoasă, utilizate în liceele din România sunt un instrument valoros pentru educaţie, alături de o altă platformă, mult mai complexă de e-learning - AEL.
Învăţământul românesc traversează o perioadă de detaşare de stilul tradiţional de predare, elevilor actuali fiindu-le necesare modalităţi flexibile de lucru, materiale didactice moderne, ingenioase de canalizare a atenţiei. Tehnologiile informaţionale oferă un cadru pentru dezvoltarea şi utilizarea de materiale şi metode moderne de lucru la diverse discipline, dar şi de adoptare a unei pedagogii care stimulează creativitatea.
În acest context participanţii care dispuneau de adresă e-mail au fost instruiţi cum să-şi creeze blog-ul personal, cum să utilizeze link-urile existente în predarea materiei. Ulterior seminarului, reprezentanţi ai diferitor disciplini şcolare au solicitat seminare similare, astfel încît formatorii Elena Mănucă şi Sebastian Alexandru, acreditaţi SIVECO, au avut mai multe solicitări de acest fel din partea profesorilor de matematică, biologie, fizică. Acestea pot fi realizate însă prin implicarea mai multor actori sociali.
De data aceasta am avut o colaborare intensă cu Direcţia Generală Învăţămînt, Tineret, Sport Făleşti, care a insistat asupra acestui aspect de predare transdisciplinară. Nu mai puţin interesaţi s-au dovedit a fi responsabili ai Ministerului Învăţămîntului al Republicii Moldova (doamna vice-ministru Tatiana Potîng) salutînd modelul propus de către noi, în speranţa şi tendinţa spre o extindere nu numai a parteneriatului, dar şi a metodelor oferite.

http://frinfocds.wordpress.com
http://ales.21classes.com
http://elweb2.wordpress.com
http://keycomp.wetpaint.com/
http://dicte.ablog.ro/
http://normalistii.isgreat.org/
http://anul2007.weblog.ro/