joi, 11 decembrie 2008

COMUNICAREA - ALTFEL


Cadre didactice, masteranzi şi studenţii ai Facultăţii de Filologie ai Universităţii de Stat "Alecu Russo" din Bălţi au beneficiat de conţinuturile conferinţei Utilizarea instrumentelor de comunicare WEB 2.0 în învăţămînt: rezultate, aplicaţii. Problemele actuale ale sistemului educaţional atît la nivel preuniversitar, cît şi la nivelş universitar, constituie una din priorităţile Facultăţii de Filologie. În acest context, ideile şi experienţa împărtăşită de doamna profesoară de limba şi literatura română de la Şcoala Normală "Vasile Lupu" din Iaşi , Elena Manuca, sunt de real folos pentru cadrele didactice care încearcă să-şi perfecţioneze cunoştinţele şi abilităţile profesionale prin utilizarea resurselor informaţionale. Titulară al cursului opţional interdisciplinar Limba română - Informatică, în folosind spaţiul E-learning ca instrument de provocări novatoare în educaţie, cînd literatura şi lectura nu mai este agreată de către elevi şi chiar de studenţi, cînd informatica ar fi o provocare şi pentru unii, şi pentru alţii, modalitatea aceasta a stîrnit un viu interes din partea celor prezenţi. Drept dovadă, participarea la conferinţă a lectorilor universitari de la catedra de limbă şi literatură rusă, dar şi interesul masteranzilor sau studenţilor din anul final de studii, pentru care interdisciplinaritatea poate deveni un instrument de lucru chiar dacă necesită cunoştinţe suplimentare, implicarea a cel puţin doi profesori (obiectul predat plus informatica).
Încadrată în Proiectul "În Europa prin Internet", finanţat de către Fundaţia Soros-Moldova şi gestionat de către Asociaţia Obştească "Alianţa între generaţii" din or. Făleşti (preşedinte Gheorghe Şova), manifestarea respectivă devine un model reuşit de colaborare şi parteneriat între această instituţie neguvernamentală şi una universitară.
Totodată, această activitate a fost posibilă frumoasei colaborări stabilite cu Asociaţia Voluntarii Normalişti din Iaşi (preşedinte prof. Sebastian Alexandru).

luni, 17 noiembrie 2008

Pe aripi (palete) de culori

Intenţiile de continuitate a proiectului nostru persista şi par să se permenentizeze prin colaborarea reuşită dintre "Alianţa între generaţii" şi Şcoala de Arte Plastice Făleşti prin succesul ce se întrezăreşte prin asistenţa Clubului Internaţional al Femeilor (IWCM), care ne-a anunţat recent că proiectul nostru este selectat pentru următoarea rundă de finanţare. Vorbim de succes şi de bucuria ce ne înconjoară măcar şi din considerentul că Şcoala de Arte Plastice nu a mai fost mobilată sau asigurată cel puţin cu şevalete sau planşete de nu mai puţin de 30 ani.
Lucruri deloc înţelese de către lumea modernă, de lumea ce trăieşte în acest început de mileniu 3 măcar cu nişte condiţii prielnice pentru creaţie. Or, o atmosferă ce sălăşlueşte aici înca din anii 80-90 al seculului trecut, cînd interiorul nu se încălzeşte deloc, cînd pereţii şcolii par a fi nişte cazemate (ca să nu le zicem altfel), cînd nişte scăunele mai lumeşti nu se găsesc pentru aceşti copii, nu ai cum să spui că trăim, activăm şi creăm într-un mediu prielnic.
Nu vorbesc de elevii din filialele şcolii respective, pentru care şevalet sau planşetă înseamnă banca de şcoală, care prin nimic, aproape nimic, nu se deosebeşc de lecţiile de desen din programul şcolar.
Cu toate acestea, şcoala de arte frumoase produce lucrări, produce discipoli pentru care culorile devin sensul vieţii.

luni, 12 mai 2008

"Culorile primăverii" vernisate la Făleşti

Buna ziua, Europa!
Buna ziua! – Făleşti!
Buna ziua, România!
Buna ziua Paşcani, Conteşti, Mînzăteşti (jud. Iaşi), Galbeni (jud. Bacău), Dorohoi (jud. Botoşani), Moldoviţa (jud.Suceava), Saranga, com. Pietroasele; Smeeni (jud.Buzău), Vulcan (jud. Hunedoara), Turnu Măgurele (jud.Teleorman), Bîrlad, Tîrgu Mureş (Mureş), Moşniţa Nouă, Timişoara (Timişoara), Braşov, Argeş!
„Ziua Europei” a pogorît la Făleşti prin etapa de finalizare a Concursului internaţional de desene şi pictură „Petrică Gruşcă” şi vernisarea lucrărilor în incinta ONG „Alianţa între generaţii” (preşedinte Gheorghe Şova), dar şi pe galeria de desene plasate pe http://www.artsfalesti.ucoz.com/.
Dincolo de emoţiile ce i-au copleşit pe cei prezenţi în această ziuă, cînd şi bunul Dumnezeu ne-a oferit o zi senină, remarcăm seninătatea emanată din aceste lucrări. Acest fapt l-am sesizat cînd ne-au parvenit lucrările trimise prin grija doamnei Aurelia-Carmen Lupu, care reprezentau copii din clasele primare din comuna Moşniţa Nouă şi Şcolile Generale nr. 13 şi nr. 15 din Timişoara. Emotionantă este implicarea doamnei Carmen Pasat (LT „M. Costin” din Paşcani), care a reacţionat printre primele din întreg spaţiul românesc prin trimiterea lucrărilor discipolilor ei, dar şi prin diseminarea printre colegele sale a informaţiei cu privire la concurs. Sau, cît de emoţionantă poate să fie explicaţia doamnei educatoare Elena Zaharia din satul Coada-Stîncii, comuna Ungheni (jud. Iaşi), de care doar Prutul ne desparte, cum avea să le spună picilor de la gradiniţa în care activează? Tot pe atît de importantă a fost insistenţa studentei Iana Olaru de la Universitatea Tehnică din Moldova să expună cîteva lucrări la temă, alături de profesorii Şcolii de Arte Plastice din Făleşti – Lia Gruşca, Ion Roman şi Gheorghe Gruşca.
Mai bine de 191 de lucrări au fost plasate pe Internet şi pot fi vizualizate din orice colţ de lume. Peste 50 de lucrări au fost vernisate în cadrul oficiului, care atrag atenţia şi curiozitatea vizitatorilor Centrului Comunitar de Acces la Instruire şi Informaţie (CCAII) Făleşti.
Puţin încăpătoare, sala de exponate a fost însă să devină un licăr de lumină, seninătate, de cultură. Indirect, acest vernisaj vine să completeze eforturile dascălilor de la Şcoala de Arte Plastice Făleşti să invite tot mai mulţi copii să se iniţieze în arta penelului. Or, în preajma concursului, şcoala a devenit un local atractiv pentru discipolii ei, dar şi pentru colegii, prietenii acestora.
Evenimentul nu a trecut neobservat în comunitate, pentru că s-a reuşit să se atragă resurse, instituţii, care au reacţionat la ştirea despre inedita expoziţie, amploarea ei, dar şi vernisarea pe Internet. De aceea vizitatorii se interesau nu numai despre concurs şi învingători, ci despre cei ce au contribuit la buna lui desfăşurare. Reprezentanţa UNICEF în Republica Moldova prin intermediul Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei copilului şi familiei din Republica Moldova au asigurat cadourile, în timp ce Primăria Făleşti (primar Pavel Ivanciuc), Asociaţia „Consumcoop” Făleşti (preşedinte Oleg Galiţ), dar şi oamenii de afaceri Dumitru Trocin şi Mihail Sîncu în postură de persoane fizice, au făcut ca ziua de 9 mai să fie o frumoasă amintire pentru cei care şi-au văzut nu numai lucrările pe Internet, dar şi să se bucure de o zi frumoasă, plină de comunicare cu semaşii lor din alte localităţi. Pentru că, discipoli fiind ai aceleaşi şcoli, frecventează filialele din localităţile Pruteni, Sărata Veche, Făleşti şi Gimnaziul-internat Făleşti.
Participarea copiilor din 13 judeţe a fost indirectă, chiar dacă dorinţa de a trece Prutul a fost împărtăşită de copii cu vîrste cuprinse între 5 şi 16 ani. Graţie implimentării Proiectului „În Europa prin Internet”, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova, această activitate a întrunit copii şi adolescenţi care au pus baza unei comunicări ulterioare. Această comunicare urmează să aibă loc iniţial direct în pagina WEB, făcîndu-se astfel referinţe la subiectele e îi interesează pe ei, lucrările adunate în această galerie.
Concursul a fost un eveniment care se doreşte repetat şi în anii ce urmează. Pentru că sub ochii noştri apărea schiţe şi culori, din care fiecare vizitator al expoziţiei puteau să sustragă doar culorile defenitorii pentru această primăvară, creionînd imaginar, în stilul său, o stare de spirit sau o realitate care a izbutit să ne inspire.
Nu ştiu cum ar fi la plural SOARELE. Şi asta e că cei 23 de participanţi din judeţul Timişoara au insistat să pună într-un colţ de lucrare cîte un soare. Iar învingători ai concursului şi vernisajului au fost în primul rînd vizitatorii, care pot să mai savureze aceste culori pe parcursul lunii mai. Grupuri de liceeni, ghidaţi de diriginţii lor, îşi fac cale către oficiul organizaţiei „Alianţa între generaţii”, la orle de dirigenţie sau înafara orelor de studii, pentru a urmări lucrările colegilor lor, dar şi a tuturor participanţilor care au expus aici, dar şi pe Internet, aceste miraculoase culori ale naturii.
Vitalie Şova,
cl. IX
Liceul Teoretic „M. Eminescu”
Or. Făleşti

duminică, 13 aprilie 2008

Lectură de poezie "Culorile anului"

"Culorile anului" este genericul lecturilor de poezie ce au loc la iniţiativa Societăţii de Educare prin Cultură a Copiilor şi Tineretului "Alianţa între generaţii". Manifestarea a demarat duminică în satul Mărăndeni, cu participarea copiilor părinţii cărora sunt plecaţi la muncă peste hotare. Activitatea se înscrie în contextul parteneriatului realizat între cele două ONG-uri, avînd finanţare oferită de Fundaţia elveţiană "HEKS" şi implimentat de Asociaţia Obştească "Pro cooperare regională" (mun. Bălţi)
Copiii de diferite vîrste au fost puşi în situaţia să citească o poezie la prima vedere, pentru care fapt primea un set de cadouri oferite de Reprezentanţa UNICEF în Republica Moldova prin intermediul Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei copilului şi familiei din Republica Moldova.
Este cunoscut faptul că în zilele noastre nu se (prea) citeşte poezie, de aceea copiii iniţial copiii au fost niţel contrariaţi de oferta propusă. Fiind invitaţi de Asociaţia Obştească "Smaranda" din Mărăndeni la un seminar de discuţie despre caracterul dăunător al unor vicii omeneşti, pe parcurs aceştia au sesizat că este frumos şi util să citeşti o poezie despre satul natal, să cînţi sau să participi în activităţi interactive.
Lecturi de poezie sub acelaşi generic urmează să fie organizate în satele Chetriş, Bocşa şi oraşul Făleşti.

miercuri, 2 aprilie 2008

Culori

Ideea de a vizualiza lucrările copiilor de la Şcoala de arte plastice din Făleşti a venit în momentul în care erau vernisate în localul şcolii, dar care nu prea aveau acces la public. De aici a şi venit ideea de concurs de pictură şi desen, de aici a apărut şi denumirea concursului. Am cules una cîte una lucrările acestor copii cu gînd să fie postate în oficiul Centrului Comunitar de Acces la Instruire şi Informaţie Făleşti, care este frecventat de mai multă lume, în special de copii şi tineri.
Lucrurile au evoluat, pentru că am gîndit să facem un album tipărit. E doar o iluzie, pentru că ne dăm bine seama de costurile unei asemenea editări. Apoi mapa ce se constituia din lucrările copiilor din satele Pruteni şi Valea Rusului devenea tot mai consistentă, pereţii mai dezgoliţi... Tematica, culorile au dat imbolduri nebănuite.
Iniţial mapa cu desene a fost prezentată diferitor vizitatori ai Centrului Comunitar de Acces la Instruire şi Informaţie Făleşti, după care, în procesul de instruire organizat de Asociaţia "Voluntarii Normalişti" din Iaşi, a servit ca mostre de lucru.
Autorii acestor lucrări sunt copii din satele Pruteni şi Valea Rusului. Ghidaţi de profesoara Maria Negoiţă au găsit paleta de culori ale primăverii trecute şi curente, noi aşteptînd în continuare celelalte prezenţe.

Concurs de pictură şi desene

Societatea de Educare prin Cultură a Copiilor şi Tineretului "Alianţa între generaţii" lansează Concursul de pictură şi desene "Petrică Gruşca" pentru discipolii Şcolii de artă plastică din oraşul Făleşti şi Filialele ei din satele Pruteni, Sărata Veche şi Gimnaziul-internat Făleşti. Genericul concursului este sugestiv anotimpului în care ne aflăm - "Culorile primăverii".
Concursul este organizat în parteneriat cu Şcoala de arte plastice Făleşti, numele concursuluiu avînd o semnificaţie deosebită - copilul Petrică Gruşca la vîrsta de aproape 9 anişori încerca să distingă farmecul culorilor fiind discipol al acestei şcoli. Un accident stupid, destul de tragic, i-a răpus însă viaţă.
Lucrările participanţilor la concurs, cele mai reprezentative, vor fi postate pe http://www.artsfalesti.blogspot.com/, iar cele fizice vor fi vernisate în sediul ONG "Alianţa între generaţii", "Culorile primăverii" avînd şi alte semnificaţii spirituale - Zilele Europei. Simultan, în aceiaşi locaţie, vor fi vernisate şi lucrările profesorilor Şcolii de arte plastice Făleşti.

marți, 1 aprilie 2008

Prim mesaj în proces de creaţie

Văd că, într-o zi de sîmbătă, cînd lumea bîntuie prin tîrg, acum cînd chiar au izbucnit toţi copacii în floare, stăm izolaţi între patru pereţi (camera de lucru sau laborator), dar evadînd in...virtual. Cum ar fi formulat, e clar că tot renunţare se numeşte.
Dar asta cred, că asta ne diferenţiază de cei care DOAR bîntuie prin viaţă. Tumultul acesta existenţial ne dă senzaţia(prin urcuşuri şi coborîşuri, eşecuri şi succese, emotii şi lacrimi) că TRĂIM. Altfel ... doar vegetezi, asemenea naturii, izbucnind o data pe an.
Mă bucur să văd că aveţi starea necesară să lucraţi. Aştept să văd cum se ... înfiripă proiectele.
Spor la treabă!
O zi excelentă, cu o ora de ... viata cîştigata(atenţie la ceasul naturii în noaptea asta). La CUI(Casa Universitarilor) se ... deschid cerurile? Nu? Vorba lui Mircea Eliade. Imi pare tare rău că sunt blocată acasă. Lucrez. Nici nu mai ştiu exact la ce/pentru ce! PRAGMATISM, oricum.
Vă îmbrăţişez!
Elena Manuca
http://normalaiasi.lx.ro/revista/
http://roinfocds.blogspot.com/

sâmbătă, 29 martie 2008

În Europa prin Internet

Proiectul "În Europa prin Internet" de dezvoltare a Centrului Comunitar de Acces la instruire şi informaţie Făleşti a demarat la 28 martie 2008 la Iaşi prin lansarea cursului de instruire creare pagini WEB, blog-uri, site-uri interactive. Proiectul este finanţat de Fundaţia Soros-Moldova şi este un parteneriat durabil între Societatea de Educare prin Cultură a Copiilor şi Tineretului "Alianţa între generaţii" din Făleşti (preşedinte Gheorghe Şova, în calitate de gestionar de proiect, şi Asociaţia Voluntarii Normalişti din Iaşi (preşedinte dl Sevastian Alexandru), partener în proiect, avînd o ospitalitate de invidiat în cadrul Şcolii Normale "Vasile Lupu".
Beneficiari ai cursului de trei zile sunt membri de ONG-uri basarabene, profesori şcolari, elevi, studenţi, administratori.
Scopul propus în proiect este de a dezvolta şi extinde diferite servicii informaţionale, utilizînd mai bine resursele umane şi infrastructura existenta. Este un prim pas de experienţă si colaborare transfrontalieră între cele două organizaţii neguvernamentale pentru a dezvolta comunităţi de comunicare sub formă de creare pagini WEB şi bloguri. Necesitatea acestui proiect derivă nu numai din obiectivele stabilite prin statut sau proiect, ci şi dintr-o serie de considerente referitoare la dezvoltarea CCAII Făleşti, cum ar fi insuficienta promovare a accesului la Internet pentru tineri şi comunitate, resursele disponibile fiind parţial exploatate, iar accesul la comunicare şi informaţie relevantă în diferite domenii de interes practic nu sunt valorificate.
Iniţial proiectul se referea la beneficiarii CCAII Bocşa, Mărăndeni, Făleşti, Chetriş, Călineşti, pentru ca ulterior aria de acoperire să fie extinsă şi asupra altor utilizatori interesaţi.
Elevii normalişti vor face o vizită de studiu reciprocă în Moldova, în toamna anului 2008, gazdă oferindu-se a fi Facultatea de fizică, matematică, informatică şi educaţie tehnologică a Universităţii de Stat "Alecu Russo" din Bălţi.